Celebrant la Setmana
de la Ciència
i aprofitant el projecte del galliner, els alumnes de 4t curs hem realitzat un
experiment amb ous:
UN
OU COM UNA PILOTA!!!
1)
MATERIAL:
- 1 ou de
gallina
- Vinagre.
- 1
recipient de vidre.
2)
ANEM PER FEINA:
a. Agafem un
ou de gallina i l’introduïm en un pot ple de vinagre. L’ou ha de quedar
totalment submergit.
b. Tapem el recipient per evitar que l’olor
desagradable que es produirà durant l’experiment inundi l’habitació.
c. Cal anar renovant el vinagre un cop cada dia,
durant uns tres dies aproximadament.
3) HIPÒTESIS (Què creus que li pot passar
a l’ou al cap d’uns dies ? Per què ?).
Aquestes
són les hipòtesis que van anar sorgint entre les dues classes :
- L’ou canviarà de color perquè el vinagre és
negre.
- Sortirà un pollet.
- L’ou s’inflarà perquè absorbirà el vinagre.
- L’ou es podrirà.
- L’ou es trencarà perquè el vinagre és molt fort.
- L’ou quedarà blanc i el vinagre absorbirà el
calci.
- L’ou es posarà dur i explotarà per la pressió.
- L’ou absorbirà el vinagre, s’inflarà i explotarà.
- L’ou es quedarà blanc per fora i lila per dins.
4) OBSERVEM:
a. Què observem al cap d’uns
minuts de posar l’ou amb vinagre?
Surten petites bombolletes.
b. Què li passa a la closca a
mesura que van passant els dies? (Ho mirem un cop al dia).
Es va desfent.
c. Descriu els canvis que ha
sofert l’ou un cop acabat l’experiment.
La closca ha desaparegut.
L’ou s’ha fet més gran.
L’ou bota i és de color lila.
5) QUÈ HA PASSAT? (Quines conclusions podem treure després
d’haver realitzat aquest experiment ? ).
a. La closca del nostre ou (que està formada bàsicament per carbonat de
calci) reacciona amb el vinagre (àcid acètic) i es va desfent.
b. A més de perdre la closca, la membrana que embolcalla l’ou (situada
just per sota de la closca) adquireix una consistència gomosa. Això permet que
puguem fer botar l’ou (suaument) sense que es trenqui.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada